Na današnji dan

George VI. – otac današnje kraljice Elizabete II. i posljednji car Indije – 1895.

George VI. rodio se točno na dan na koji je padala obljetnica smrti princa Alberta od Sachsen-Coburg-Gothe, neprežaljenog supruga kraljice Viktorije. 

Dana 4. prosinca 1895. godine rođen je kod Sandringhama u Engleskoj britanski kralj George VI., koji je ujedno bio i posljednji car Indije. Naime, od 1876. do 1947. godine nosili su britanski vladari ujedno i titulu careva Indije, pri čemu se mislilo na britanske kolonijalne posjede na indijskom potkontinentu (osim današnje Indije ti su posjedi obuhvaćali i današnje države Pakistan, Bangladeš i Mjanmar tj. Burmu).

George VI. bio je otac današnje britanske kraljice Elizabete II., a zanimljivo je da je izvorno uglavnom koristio ime Albert. Naime, rodio se točno na dan na koji je padala obljetnica smrti princa Alberta od Sachsen-Coburg-Gothe, neprežaljenog prerano preminulog supruga kraljice Viktorije. Budući da je Viktorija u vrijeme rođenja tog svog praunuka još uvijek bila vladajuća kraljica, u kraljevskoj je obitelji postojala određena bojazan oko toga kako će ona reagirati na dijete rođeno na tako tužan dan. Navodno je upravo zbog toga predloženo da dijete dobije prvo ime Albert. I doista, kraljica Viktorija bila je oduševljena takvim imenovanjem novorođenčeta po njenom voljenom pokojnom suprugu. Dijete je dobilo puno ime Albert Frederick Arthur George, a većinom su ga zvali Albert (skraćeno Bertie). Tek je po stupanju na prijestolje Albert odabrao svoje posljednje ime – George – i time postao George VI. Taj izbor vjerojatno je bio uzrokovan težnjom za očuvanjem kontinuiteta s prijašnjim britanskim kraljevima (otac mu se zvao George V., a nijedan britanski kralj nije nosio ime Albert).

Komentari