Na današnji dan

George Sand – najbolje plaćena autorica (1804.)

Amantine Aurore Lucile Dupin de Francueil je bilo pravo ime spisateljice George Sand. Slovila je kao autorica koja može nevjerojatno puno pisati (oko 40.000 pisama). Bliske osobe govorile su da je mogla beskonačno dugo i neobično lako pisati. Često je kritizirala društvo tadašnje Francuske. Budući da je rušila društvene norme, izazivala je različite rekacije. Dok ju je Nietzsche prozvao “plodnom spisateljskom kravom”, riječi hvale dolazile se iz pera velikih književnika poput Balzaca, Flauberta, Heinricha Heinea i Dostojevskog.

Književnica i kritičarka društva Aurore rodila se 1. srpnja 1804. u Parizu. Potjecala je iz obitelji saskih izbornih knezova i poljskog kralja, ali od njihovih izvanbračnih potomaka. Njezin otac bio je zapovjednik u Napoleonovoj vojsci, a majka modistica iz boemsko-radničke obitelji. Nakon očeve smrti majka se nije za nju brinula. Odgajala ju je baka prema strogim pravilima bontona, a s 13 godina dali su ju u samostan na školovanje. Nakon bakine smrti naslijedila je velika imanja i hotel u Parizu. 

Protiv majčine volje udala se za siromašnog poručnika Casimira Dudevanta, nezakonitog sina nekog baruna, i s njim imala dvoje djece. Zbog brojnih afera brak je propao 1836. godine. Godine 1831. počela je pisati za utjecajne dnevne novine Le Figaro. Tamo je surađivala s ljubavnikom Julesom Sandeauom. Tad je nastao njihov roman Rose et Blanche. Pisali su pod pseudonimom J. Sand, iz čega je nastalo muško umjetničko ime George Sand. Svoj prvi samostalni roman Indiana potpisala je novim pseudonimom. Tad je počela rabiti gramatičke oblike za muški rod kad bi govorila o sebi te počela nositi mušku odjeću. Nakon romana Lélia (1833.) postala je poznata izvan Francuske. Bila je najbolje plaćena spisateljica svog vremena. Te je godine počela strastvena ljubavna veza s Alfredom de Mussetom, ali nakon što se razbolio, George Sand se zaljubila u njegovog liječnika Pietra Pagella. 

U njezin dom često su svraćali poznati umjetnici: pisci Honoré de Balzac, Alexandre Dumas, slikar Eugène Delacroix, skladatelj Franz Liszt… Tako je upoznala i Frédérica Chopina te bila s njim u vezi. Budući da je njezin sin patio od reumatske bolesti, a Frédéric od tuberkuloze, George je odlučila preseliti se s obitelji na Mallorcu. Otočani nisu htjeli prihvatiti takvu neobičnu obitelj, pa su se nakon tri mjeseca vratili u Pariz. Potom je napisala putopis Zima na Mallorci. Prekinuli su 1847. iz nerazjašnjenih razloga. 


George Sand je sve češće pisala u člancima i prilozima o društvenim problemima u Francuskoj te je 1841. s Pierreom Lerouxom osnovala Neovisnu reviju. U njoj je objavila monumentalni roman Consuela / La Comtesse de Rudolstadt (1842. – 1844.) u kojem je opisala utopijsko društvo bez spolne i klasne diskriminacije. 

Kad je 1848. izbila revolucija preuzela je uredništvo službenog glasnika nove vlade. Novi životni suputnik postao je bakrorezac Alexandre Manceau. S njima je provela 15 godina. Bila je vrlo brižna baka i pisala je unucima bajke. Zadnjih deset godina života provela je u bliskom prijateljstvu s piscem Gustaveom Flaubertom. Umrla na svom posjedu u Nohantu u dobi od 72 godine. 

Piše: Marsela Alić

 

Komentari