Na današnji dan

George Berkeley – poznati filozof i biskup – 1753.

Po biskupu Georgeu Berkeleyu nazvano je ugledno sveučilište Berkeley.

Na današnji je dan umro jedan od najpoznatijih filozofa u ranom novom vijeku – George Berkeley. Rođen je u Irskoj, i to u dvorcu Dysart južno od grada Kilkennyja. Bio je iz aristokratske obitelji i primio je dobro obrazovanje. U dobi od 36 godina zaredio se za svećenika Irske crkve (anglikanske kršćanske denominacije). Počeo se baviti humanitarnim, vjerskim i obrazovnim radom, a u tu svrhu žrtvovao je i svoje znatne prihode. Mnogo je putovao (Italija, Amerika), a s 43 godine se i oženio.

Sudjelovao je u organizaciji jedne od prvih ustanova za nezbrinutu djecu u svijetu (poznata Foundling Hospital u Londonu). Imenovan je na čast biskupa grada Cloyne u Irskoj. Na toj poziciji ostao je do smrti. U biskupiji je navodno bio poznat po prijaznosti i ljudskoj toplini, zbog čega je bio voljen i cijenjen od suvremenika (uključivši slavnog Alexandera Popea).

Biskup George Berkley umro je na današnji dan u gradu Oxfordu, sjedištu slavnog sveučilišta. Pokopan je u oxfordskoj katedrali (kao i drugi znameniti filozof John Locke). Zanimljivo je da je po Georgeu Berkeleyu ime dobio i poznati grad Berkeley u Kaliforniji, gdje se nalazi ugledno sveučilište (engl. University of California, Berkeley). To je danas jedno od najcjenjenijih sveučilišta na svijetu.


Komentari