Na današnji dan

Georg Franz Josef – princ, vojnik i monsinjor (1880.)

Dana 2. travnja 1880. rođen je princ Georg Franz Josef von Bayern, unuk austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja Franje Josipa. Princ Georg ujedno je bio prvorođeno muško unuče Franje Josipa i carice Sisi, kao sin njihove najstarije kćeri Gizele. Napomenimo, Franjo Josip nije imao muške unučadi po izravnoj dinastičkoj liniji, jer je njegov jedini sin Rudolf bio bez muških nasljednika (tragično je poginuo u dobi od samo 30 godina u incidentu kod Mayerlinga).

Budući da je otac princa Georga bio bavarski princ Leopold (ujedno njemački feldmaršal te kandidat za prijestolja Poljske i Grčke), Georg je imao od rođenja titulu princa od Bavarske (njem. Prinz von Bayern). Stric princa Georga bio je Ludwig III. – posljednji bavarski kralj.

U mladosti je princ Georg ušao u bavarsku vojsku kao časnik. Oženio se svojom daljom rođakinjom, nadvojvotkinjom Izabelom Austrijskom, no rastali su se prije kraja medenog mjeseca. Taj je brak Katolička crkva zatim poništila jer nije bio konzumiran. Izabela je postala medicinskom sestrom tijekom Prvog svjetskog rata.

U Prvom svjetskom ratu služio je princ Georg na Zapadnom i Istočnom bojištu, pa i u Palestini. Godine 1919. napustio je vojsku i počeo studirati teologiju (u to je doba bio otprilike u dobi od 39 godina). Za svećenika je zaređen nekoliko godina kasnije, uoči 41. rođendana. Nastavio je zatim poslijediplomski studij u Rimu, na Pontifikalnoj Crkvenoj akademiji.

Godine 1926. princ Georg dobio je naslov monsinjora, kao papinski kućni prelat. Kasnije je unaprijeđen i u apostolskog protonotara de numero participantium (najviši stupanj monsinjora ispod biskupa). Monsinjor princ Georg umro je u dobi od 63 godine u Rimu, usred Drugog svjetskog rata, upravo uoči savezničke invazije na jug Italije.


Komentari