Na današnji dan

Georg Bogati – vojvoda od Bavarske-Landshuta – 1455.

Georgovo vojvodstvo Bavarska-Landshut prostiralo se oko rijeka Dunav i Isar, a obuhvaćalo je i znatan dio današnjih austrijskih zemalja. V

Dana 15. kolovoza 1455. godine rođen je Georg Bogati (njem. Georg der Reiche), vojvoda od Bavarske-Landshuta. Bio je posljednji vladar autonomnog njemačkog teritorija Bavarska-Landshut, koji je obuhvaćao najbogatiji dio tadašnjeg bavarskog područja. Dapače, Georg je imao nadimak „Bogati“, kao i njegovi otac i djed prije njega, zbog svoga natprosječnog bogatstva. Njegovo vjenčanje s poljskom princezom Jadwigom (Hedwigom) predstavljalo je jednu od najraskošnijih svečanosti u cijelom europskom srednjem vijeku. Uspomena na to tzv. Landshutsko vjenčanje u današnje se vrijeme svake godine obilježava raskošnim povijesnim festivalom, jednim od najzanimljivijih srednjovjekovnih festivala u Europi.

Pri izvornom Landshutskom vjenčanju tijekom gozbi pojedene su stotine pečenih volova i navodno čak oko 40.000 pilića. Georgovo vojvodstvo Bavarska-Landshut prostiralo se oko rijeka Dunav i Isar, a obuhvaćalo je i znatan dio današnjih austrijskih zemalja, naročito oko Kufsteina, Braunaua, Rattenberga i Kitzbühela. Vojvoda je posjedovao golem dvorac u Landshutu (Burg Trausnitz), kao i dvorski kompleks u Burghausenu, jedan od najvećih u Europi. Zanimljivo je da je Georg bio ujedno i posljednji vojvoda od Bavarske-Landshuta, a nakon njegove smrti u Ingolstadtu 1503. godine izbio je rat za golemo nasljedstvo koje je ostavio iza sebe.

Komentari