Na današnji dan

General von Scharnhorst – prvi načelnik Pruskog glavnog stožera – 1755.

Kad je formiran Pruski glavni stožer postao je Scharnhorst njegovim prvim načelnikom, čime je dobio zapaženo mjesto u povijesti. 

Dana 12. studenog 1755. godine rođen je Gerhard von Scharnhorst, njemački general i prvi načelnik Pruskog glavnog stožera. Postao je časnikom u vojnim snagama Izborne Kneževine Hannover, koja je tada bila u personalnoj uniji s Velikom Britanijom (britanski kralj George III. bio je u to vrijeme ujedno i knez izbornik Hannovera).

Krajem 18. stoljeća prešao je Scharnhorst u službu pruskog kralja Fridrika Vilima III., gdje je dobio plemićku titulu te viši čin i plaću nego u vojnim snagama Hannovera. Scharnhorst se odlikovao u bitkama tijekom Napoleonskih ratova, a 1807. godine postao je generalom u Pruskoj vojsci. Kad je formiran Pruski glavni stožer postao je Scharnhorst njegovim prvim načelnikom, čime je dobio zapaženo mjesto u povijesti. Naime, taj je stožer postao jednom od najglasovitijih institucija u europskoj povijesti ratovanja, osobito u profesionalnom smislu i smislu strateškog planiranja ratnih operacija. Ipak, general von Scharnhorst razmjerno je rano preminuo, u dobi od 57 godina, nakon što je 1813. godine zadobio ranu u Bitki Lützena (u kojoj se borio protiv snaga Napoleona Bonapartea).


Komentari