Na današnji dan

General Vasilij Staljin – sin sovjetskog diktatora – 1921.

Na vrhuncu vojne karijere bio je zapovjednik Zračnih snaga Moskovskog vojnog distrikta. 

Dana 21. ožujka 1921. godine rođen je Vasilij Josifovič Džugašvili (Vasilij Josifovič Staljin), sin Josifa Staljina i sovjetski general. U trenutku Vasilijevog rođenja njegov otac Staljin još nije imao vrhovnu vlast u sovjetskoj Rusiji, no već je bio visokopozicioniran u boljševičkoj stranačkoj hijerarhiji i imao je položaj tzv. narkoma (narodnog komesara, što je bilo slično funkciji ministra u drugim državama).

Vasilij je postao časnikom u zračnim snagama Sovjetskog Saveza i brzo je napredovao po činovima. Već u dobi od oko dvadeset godina dosegao je čin pukovnika, nedugo nakon početka Drugog svjetskog rata. Tijekom tog je rata aktivno sudjelovao u borbama kao pilot vojnog zrakoplova. Oborio je niz njemačkih letjelica, a postao je i zapovjednikom zračnih formacija. Godine 1946. unaprijeđen je u čin zrakoplovnog generala majora (generala bojnika), a sljedeće godine i u čin zrakoplovnog generala potpukovnika (generala poručnika po ruskoj terminologiji). Na vrhuncu vojne karijere bio je zapovjednik Zračnih snaga Moskovskog vojnog distrikta.

Nakon očeve smrti 1953. godine Vasilij je uhićen, a zatim je osuđen na zatvorsku kaznu. Iz zatvora je izašao tek 1960. godine, a preminuo je već 1962. godine u Kazanu, od posljedica alkoholizma. U trenutku smrti imao je Vasilij samo četrdeset godina.


Komentari