Na današnji dan

General Santa Anna bio je u čak 11 navrata predsjednik Meksika (1794.)

Meksički vojskovođa i političar Antonio López de Santa Anna rođen je 21. veljače 1794. godine. Najviše je poznat po slavnoj Bitki za Alamo, u kojoj je on bio glavni meksički general i pokušavao osvojiti američko uporište kod Alama. Uspio je osvojiti Alamo unatoč jakom otporu tamošnjih Amerikanaca, među kojima su bili Davy Crockett i James Bowie (po njemu se zove tzv. bowie-nož).

Za generala Santa Annu zanimljivo je da je bio predsjednik Meksika u čak 11 odvojenih prilika. Rođen je upravo na današnji dan u mjestu Xalapa, na području današnje meksičke savezne države Veracruz. U doba njegovog rođenja današnji Meksiko još je uvijek bio dio španjolskog kolonijalnog imperija. Dapače, Španjolci su taj prostor nazivali Potkraljevina Nova Španjolska (španj. Virreinato de la Nueva España).

Santa Anna se borio u Meksičkom ratu za nezavisnost na strani španjolskih kolonijalista. Ipak, u doba kad je Meksiko izborio nezavisnost, Santa Anna je pristao uz meksičke vlasti, za što je nagrađen činom generala. Godine 1933. postao je prvi put predsjednik Meksika, a kasnije još deset puta.

Komentari