Na današnji dan

General Primo de Rivera pučem došao na vlast u Španjolskoj (1923.)

Diktatorsku vlast nad Španjolskom preuzeo je general Miguel Primo de Rivera 13. rujna 1923. godine. Taj profesionalni vojni časnik potjecao je iz aristokratske zemljoposjedničke obitelji s juga Španjolske. Od ujaka je naslijedio visoku titulu markiza od Estelle (španj. marqués de Estella), a bio je i grof od Sobremontea.

General de Rivera preuzeo je vlast izvršivši vojni puč. Povod za to bilo je njegovo mišljenje da su dotadašnji političari loše upravljali Španjolskom. Nakon puča je izjavio da namjerava vladati Španjolskom samo 90 dana. Ipak, ostao je na vlasti do smrti 1930. godine.

Španjolska je u to doba imala i kralja – Alfonsa XIII. (djed današnjeg španjolskog kralja Juana Carlosa) koji je podržao puč. Da bi ozakonio diktatorsku vlast Prima de Rivere, kralj ga je ubrzo imenovao svojim premijerom.

Sin generala Prima de Rivere bio je poznati José Antonio Primo de Rivera – osnivač stranke Falanga. On je od oca naslijedio titulu markiza od Estelle, a ubili su ga republikanci tijekom Španjolskog građanskog rata.


Komentari