Na današnji dan

General MacArthur smijenjen jer je želio baciti nuklearnu bombu na Kinu – 1951.

Komunistička Kina poslala je tijekom Korejskog rata svoje trupe u pomoć Sjevernokorejcima. 

Slavni američki general armije Douglas MacArthur, koji je bio najodlikovaniji američki vojnik i pobjednik nad Japanom u Drugom svjetskom ratu, bio je tijekom Korejskog rata vrhovni zapovjednik snaga Ujedinjenih naroda. Svojim nadahnutim vojnim strategijama uspio je osloboditi Južnu Koreju od komunističke invazije i potisnuti komuniste daleko na sjever, prema kineskoj granici. Tada je, međutim, reagirala komunistička Kina i poslala svoje trupe u pomoć Sjevernokorejcima. Nakon toga MacArthur je želio povesti rat protiv Kine, pri čemu bi došla u obzir i upotreba nuklearnih bombi.

Američki predsjednik Truman, u strahu da je stvar otišla predaleko i da bi moglo doći do svjetskog rata, smijenio je MacArthura. Američka javnost bila je zgranuta. Naime, jedan prilično nepopularni predsjednik smijenio je popularnog generala. Stvar se na kraju smirila i to je postala pobjeda američkog predsjedničkog sustava.

Naime, SAD je svojim sustavom zaštićen od toga da jedan moćni general preuzme kontrolu nad vojskom. To je postignuto time što ne postoji jedan general koji bi zapovijedao cjelokupnom vojskom, nego se sva vrhovna zapovjedništva spajaju tek u rukama predsjednika SAD-a i ministra obrane, a njih su obojica civilne, a ne vojne osobe.

piše: Dražen Krajcar

Komentari