Na današnji dan

General Ludwig Beck – ugledni urotnik protiv Hitlera (1880.)

Njemački general Ludwig Beck, poznat po svojoj ulozi u pokušaju atentata na Adolfa Hitlera 1944. godine, rođen je 29. lipnja 1880. godine. General Beck bio je jedan od glavnih urotnika, a prikazan je i u filmu Operacija Valkira (Valkyrie) iz 2008. godine, u kojem vođu urotnika – pukovnika grofa von Stauffenberga – glumi tom Cruise. U tom filmu generala Becka glumi Terence Stamp. 

General Beck trebao je, u slučaju da je Stauffenbergova urota uspjela, doći umjesto Hitlera na najviše mjesto u državi. Predviđeno je da bi dobio naslov regenta Reicha (njem. Reichsverweser). Dakako, urota je propala, a general Beck je ubijen, kao i Stauffenberg.

Zanimljivo je da je Beck imao prije Drugog svjetskog rata sjajnu vojnu karijeru. Naime, dostigao je čin general-pukovnika (njem. Generaloberst) u Wehrmachtu, a zauzeo je i poziciju načelnika glavnog stožera njemačke kopnene vojske (načelnik glavnog stožera). Ta funkcija bila je još u pruskoj tradiciji izrazito cijenjena. Obavljali su je generali s gotovo legendarnim statusom u njemačkoj vojnoj povijesti: Hindenburg, Moltke, Schlieffen, Scharnhorst, Gneisenau i drugi. General Beck bio je na toj visokoj poziciji od 1933. do 1938. godine. Navodno je radio redovito svaki dan od 9 do 19 sati, a bio je cijenjen zbog svoje inteligencije.

Beck nikada nije bio član nacističke stranke (NSDAP), a zbog neslaganja s Hitlerom dao je 1938. ostavku. Dakle, napustio je čelno mjesto planiranja vojnih operacija prije nego što je Hitler pokrenuo Drugi svjetski rat.


Komentari