Na današnji dan

General Löhr – vrhovni zapovjednik Njemačkih oružanih snaga u Jugoistočnoj Europi – 1885.

U međuratnom razdoblju postao je časnikom Austrijske vojske, a s vremenom je došao do položaja vrhovnog zapovjednika Austrijskih zračnih snaga. 

Dana 20. svibnja 1885. godine rođen je Alexander Löhr, njemački general iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Rodio se u gradu Turnu-Severinu na području današnje Rumunjske, u vrijeme kad je taj grad pripadao Kraljevini Rumunjskoj. Löhr je po ocu bio njemačkog podrijetla, a već se u mladosti s obitelji preselio u Beč, prijestolnicu Austro-Ugarske Monarhije.

Postao je časnikom u Austro-ugarskoj vojsci, a u Prvom svjetskom ratu aktivno je sudjelovao u borbama. Pri kraju tog rata imao je čin kapetana. U međuratnom razdoblju postao je Löhr časnikom Austrijske vojske, a s vremenom je došao do položaja vrhovnog zapovjednika Austrijskih zračnih snaga. Nakon Hitlerovog Anschlussa Austrije 1938. godine uklopljen je general Löhr u Njemačke zračne snage.

Već 1941. godine dosegao je čin generala pukovnika, kao jedan od sedamnaest časnika Luftwaffe kojime je to uspjelo tijekom razdoblja Trećeg Reicha. Sljedeće je godine postao vrhovnim zapovjednikom Njemačkih oružanih snaga (njem. Wehrmacht) u Jugoistočnoj Europi. U razdoblju završetka Drugog svjetskog rata završio je general Löhr u partizanskom zarobljeništvu, a strijeljan je u Beogradu 26. veljače 1947. godine.


Komentari