Na današnji dan

General Kurt Student – vrhovni zapovjednik padobranskih jedinica Luftwaffea – 1978.

Najpoznatija akcija njemačkih padobranaca bila je masovna zračna invazija na Kretu 1941. godine. Nijemci su padobranske jedinice nazivali Fallschirmjägerima, a svrstavali su ih među najelitnije jedinice Wehrmachta uopće.

Dana prvog srpnja 1978. godine umro je Kurt Student, nekadašnji visokopozicionirani general Luftwaffea. Kurt Student dospio je tijekom Drugog svjetskog rata do čina generala pukovnika Luftwaffea (njem. Generaloberst der Luftwaffe), što je bio čin odmah ispod feldmaršala.

Generali Luftwaffea nosili su drugačije uniforme od generala kopnene vojske. Njihovi ovratnici svečanih uniforma bili su zavrnuti prema dolje, sličnom poslovnim odijelima, a ne podignuti uz vrat kao kod časnika kopnene vojske. Za razliku od generala kopnene vojske, koji su nosili na ovratniku pozlaćeni vez zvan arabeska ili Larisch-Stickerei, generali pukovnici Luftwaffea nosili su izvezenog pozlaćenog orla sa svastikom i lovorovim vijencem.

General Kurt Student osobito je bio značajan po tome što je tijekom Drugog svjetskog rata bio glavni zapovjednik njemačkih padobranskih trupa. Te jedinice nazivali su Fallschirmjägerima, a svrstavali su ih među najelitnije jedinice Wehrmachta uopće. General Student dobio je zapovjedništvo nad prvom Fallschirmjäger divizijom u povijesti njemačke vojske. Kasnije je formirana čak i padobranska armija (1. Fallschirmarmee) kao veća jedinica, a zapovijedao joj je također general Kurt Student.


Najpoznatija akcija njemačkih padobranaca bila je masovna zračna invazija na Kretu 1941. godine. Premda su uspjeli osvojiti Kretu, Nijemci su ondje pretrpjeli takve gubitke da je Hitler zabranio daljnje masovne padobranske invazije. Vrhovni zapovjednik padobranaca pri invaziji na Kretu bio je upravo general Kurt Student. Zanimljivo je da on nakon rata nije osobito teško osuđen, premda su na Kreti počinjeni masakri. General Student umro je u Njemačkoj na slobodi u visokoj 89. godini života.

Komentari