Na današnji dan

General koji nikada nije izgubio bitku – 1729.

Suvorov je pobijedio u 93 bitke tijekom svoje 52-godišnje vojne karijere, a da pritom nije izgubio nijednu.

Jedan od najslavnijih vojskovođa u ruskoj povijesti – Aleksandar Vasiljevič Suvorov rođen je 24. studenog 1729. godine. On spada u rijetke zapovjednike koji nikada nisu izgubili niti jednu bitku tijekom svoje karijere. Čini se nevjerojatnim podatak da je Suvorov pobijedio u 93 bitke tijekom svoje 52-godišnje vojne karijere, a da pritom nije izgubio nijednu.

Suvorovljev vojni čin zanimljiv je slučaj. Naime, on ne samo da je dobio čin feldmaršala, nego je proglašen i generalissimusom. Taj najviši čin postojao u carskoj Rusiji dugo vremena prije nego što ga je Staljin dobio 1945. godine.

Čak je i u SSSR-u Suvorov bio cijenjen, premda je pripadao feudalnom dobu. Naime, Sovjeti su dodjeljivali Red Suvorova za ratne zasluge. Za svoju službu Suvorov je nagrađen visokim titulama od čega je zanimljiva titula talijanskog kneza. Tu je titulu Suvorov dobio nakon nevjerojatne vojne akcije koju je poduzeo u Italiji protiv francuske revolucionarne vojske. Naime, Suvorov je poveo rusku vojsku preko Alpa sve do daleke Italije i Švicarske, gdje se sukobio s Francuzima.

Postoji mišljenje da je Suvorov bio u stanju zaustaviti Napoleona Bonapartea samo da je uspio još koju godinu poživjeti. Umro je 1800. godine s punih 70 godina.


Komentari