Na današnji dan

Junački britanski general James Wolfe (1727.)

Dana 2. siječnja 1727. rođen je jedan od najpoznatijih britanskih generala koji su umrli junačkom smrću. Ime mu je bilo James Wolfe, a potjecao je iz ugledne engleske obitelji irskog podrijetla (otac mu je također bio general). Mladi James Wolfe uspinjao se po činovima, sve dok nije postao general u dobi od svega 31 godine.

Poznati britanski premijer William Pitt Stariji, odabrao je mladog generala Wolfea za vođu britanskog napada na Francuze u Quebecu (današnja Kanada). Naime, bilo je to doba Sedmogodišnjeg rata – prvog svjetskog rata u pravom smislu riječi – jer su se borbe vodile u Europi, Americi, Africi i Aziji.

Da je dobar izbor Wolfe je dokazao pobijedivši Francuze u bitki koja je trajala svega petnaestak minuta, ali je pritom smrtno ranjen. Pogodila su ga tri metka – jedan u ruku, jedan u rame, a jedan u prsa. Scena njegovih posljednjih trenutaka na samrti ovjekovječena je na slavnoj slici Benjamina Westa.

General je posmrtno postao jedan od najvećih britanskih ratnih junaka, jer je njegova pobjeda bila među glavnim razlozima zašto Francuzi nisu zavladali Kanadom.


Komentari