Na današnji dan

General koji je bio glavni konkurent Napoleonu (1763.)

Dana 14. veljače 1763. rođen je francuski general Jean Victor Marie Moreau. Bio je oko 6 godina stariji od Napoleona Bonapartea. Obojica su dobili čin generala iste 1793. godine. U sudbonosnom trenutku kad je Napoleon odlučio uzeti vlast u Francuskoj u svoje ruke, general Moreau mu je pomogao. Naime, vlast je tada u Francuskoj držao tzv. Direktorij s pet direktora, koji su bili najviše pozicionirani ljudi u državi.

Dvojica od njih su s Napoleonom sklopili urotu, pa su u korist rušenja vlasti dali ostavke. Moreauova je zasluga bila to što je uhitio druga dva direktora koji su bili jakobinci i tvrdoglavo nisu željeli sići s vlasti. Posljednjeg, petog direktora, uvjerio je da preda ostavku poznati diplomatski majstor Talleyrand-Perigord. Vjerojatno mu je pri tom uvjeravanju pomogla vojska koja je ušla u direktorov vrt. 

Premda je pomogao Napoleonu da uzme vlast u Francuskoj, njih su dvojica uskoro postali konkurenti. Naime, Moreau se oženio ambicioznom kreolkom Mademoiselle Hullot. Ona je željela svog supruga uzdići, pa je okupila oko sebe sve Napoleonove protivnike. Napoleon je stoga dao uhititi Moreaua i ljude oko njega, premda nisu bili izravno krivi. Pod Napoleonovim pritiskom, sudovi su na kraju osudili Moreaua i on je morao otići iz Francuske.

General Moreau doselio se sa suprugom u SAD, tada još mladoj državi. Isprva je živio u New Yorku, ali je zatim kupio vilu i posjed u New Jerseyju, nedaleko od poznatog Princetona u kojem se mnogo kasnije (u 20. stoljeću) naselio i Albert Einstein. Moreau je bio cijenjen i oko njega su se okupljali Napoleonovi protivnici. Kad je Napoleon poražen u Rusiji, Moreau se vratio u Europu i pokušao dokinuti Bonaparteovu vlast u korist republike. Međutim, smrtno je ranjen u Bitki kod Dresdena, od čega je umro nekoliko dana kasnije. Posmrtno je proglašen maršalom Francuske.


Komentari