Na današnji dan

General i doktor znanosti koji je izveo prvi let zrakoplovom na slijepo – 1929.

Jimmy Doolittle

Jimmy Doolitle bio je jedan od najcjenjenijih pilota u svoje doba. Magistrirao aeronautiku na poznatom MIT-u, a zatim je i doktorirao. U američkom zrakoplovstvu napredovao je sve do čina generala s četiri zvjezdice.

Dana 25. rujna 1929. godine pilot Jimmy Doolitle izveo je let zrakoplovom oslanjajući se, od polijetanja do slijetanja, isključivo na instrumente, a bez gledanja iz kokpita. Bio je to prvi zabilježeni slijepi let u povijesti zrakoplovstva. Zbog tog je pothvata Doolitle dobio velik publicitet, a nagrađen je i američkim nacionalnim Harmon Trophyjem (trofej koji se dodjeljuje zrakoplovcima, a dobili su ga kroz povijest između ostalih Charles Lindbergh, Howard Hughes, Chuck Yeager i Curtis LeMay).

Jimmy Doolitle bio je jedan od najcjenjenijih pilota u svoje doba. Zanimljivo je da je magistrirao aeronautiku na poznatom MIT-u, a zatim je i doktorirao (postao je doktor znanosti). Tijekom Drugog svjetskog rata vodio je poznati Doolittleov napad  na Tokio. Bio je to prvi američki napad na glavne japanske otoke tijekom Drugog svjetskog rata, i imao je znatan psihološki učinak.

Doolitle je u američkom zrakoplovstvu napredovao sve do čina generala s četiri zvjezdice, a bio je i dobitnik znamenite Medalje časti – najvišeg američkog vojnog odlikovanja.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Povijest.hr (@povijest.hr) on

Komentari