Na današnji dan

General Hans Krebs postao šefom stožera njemačke kopnene vojske – 1945.

Na tom je visokom položaju zamijenio generala pukovnika Heinza Guderiana.

Dana 1. travnja 1945. godine general Hans Krebs postao je načelnikom stožera Vrhovnog zapovjedništva njemačke kopnene vojske. Krebs je bio utjecajni njemački general iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Rodio se u gradu Helmstedtu na području tadašnjeg Njemačkog Carstva. Već je tijekom Prvog svjetskog rata postao časnikom u njemačkoj vojsci, a 1936. godine poslan je u njemačko veleposlanstvo u Moskvi kao vojni ataše. Držao je tu poziciju sve do napada Hitlerovog Trećeg Reicha na SSSR.

Služio je zatim u nizu armijskih stožera Wehrmachta, a 1942. godine unaprijeđen je u generalski čin. Kasnije je još dva puta unaprijeđen, tako da je u konačnici dosegao čin generala pješaštva, što je bio generalski čin s tri zvjezdice po zapadnjačkim mjerilima. Pred sam kraj Drugog svjetskog rata dospio je general Krebs na spomenuti položaj načelnika stožera Vrhovnog zapovjedništva njemačke kopnene vojske. Na tom je visokom položaju zamijenio generala pukovnika Heinza Guderiana, jednog od najpoznatijih zapovjednika oklopnih trupa u njemačkoj povijesti. General Krebs postao je načelnikom stožera kad se golema sovjetska vojska već približava Berlinu.

Krebs se nalazio u Hitlerovom bunkeru tijekom Bitke za Berlin sve do Hitlerovog samoubojstva 30. travnja. Nekoliko dana kasnije i osobno je počinio samoubojstvo u bunkeru, a njegovo su mrtvo tijelo pronašli sovjetski vojnici.


Komentari