Na današnji dan

General Groves – čovjek koji je napravio Pentagon i nadgledao izradu nuklearne bombe – 1970.

Rad na velikom projektu izgradnje Pentagona dao je Grovesu reputaciju dobrog voditelja posla. Čak prije nego je Pentagon bio potpuno dovršen dodijeljen je Grovesu još važniji projekt – izgradnje prve američke nuklearne bombe. Groves je za svoje sjedište odabrao jednu zgradu na Manhattanu u New Yorku pa je projekt izrade nuklearne bombe dobio naziv Projekt Manhattan.

Američki general Leslie Groves umro je 13. srpnja 1970. godine. Imao je veliku ulogu tijekom Drugog svjetskog rata kao voditelj projekta izrade prve američke nuklearne bombe (Projekt Manhattan). General Groves bio je zapravo časnik vojne inženjerije, a prije nego je dobio pod svoju upravu Projekt Manhattan vodio je izgradnju goleme zgrade Pentagona kraj Washingtona. Bila je to najveća do tada napravljena uredska zgrada na svijetu, sa stotinama tisuća četvornih metara i s nekoliko desetaka kilometara hodnika.

Rad na velikom projektu izgradnje Pentagona dao je Grovesu reputaciju dobrog voditelja posla. Čak prije nego je Pentagon bio potpuno dovršen dodijeljen je Grovesu još važniji projekt – izgradnje prve američke nuklearne bombe. Dakako, radilo se o projektu koji je mogao odlučiti o ishodu cijelog Drugog svjetskog rata (Grovesu je taj projekt dodijeljen 1942. godine).

Groves, koji je u vrijeme gradnje Pentagona imao čin pukovnika, unaprijeđen je za potrebe Projekta Manhattan u generala. Navodno se time željelo impresionirati znanstvenike i civile zaposlene u sklopu projekta. Groves je za svoje sjedište odabrao jednu zgradu na Manhattanu u New Yorku, na adresi 270 Broadway. Upravo je zbog toga čitav projekt izrade nuklearne bombe dobio naziv Projekt Manhattan.


Dakako, Projekt Manhattan uspio je, a Amerikanci su 1945. godine već mogli baciti nuklearne bombe na japanske gradove. Kasnije je general Groves dodatno unaprijeđen u čin generala s tri zvjezdice. Neko je vrijeme nakon rata bio šef Projekta specijalnog oružja američkih oružanih snaga (engl. Armed Forces Special Weapons Project), koji je obuhvaćao održavanje i testiranje nuklearnog oružja. General Groves umirovio se u veljači 1948. godine, a umro je u 74. godini života u američkom glavnom gradu Washingtonu.

Komentari