Na današnji dan

General grof Beck-Rzikowsky – načelnik glavnog stožera Austro-Ugarske – 1920.

Beck-Rzikowsky bio je caru Franji Josipu sličan po karakteru, a bili su i vršnjaci pa je njihov odnos bio vrlo harmoničan.

 Dana 9. veljače 1920. godine umro je general grof Friedrich von Beck-Rzikowsky, visokopozicionirani vojni zapovjednik iz vremena austrijskog cara Franje Josipa. Navodno je Beck-Rzikowsky dobio čak i nadimak Vizekaiser (hrv. vicecar) zbog svog značaja. Rodio se u njemačkom gradu Freiburgu im Breisgau 1830. godine, po čemu je bio vršnjak Franje Josipa. Izvorno ime bilo mu je Friedrich Beck, a kasnije dopune uslijedile su nakon stjecanja viših titula i položaja, kao i ženidbe.

Već je u mladosti ušao u carsku austrijsku vojsku. Odlikovao se u osobito krvavoj Bitki kod Magente, gdje je i ranjen. Otprilike u doba stvaranja Austro-Ugarske došao je kao pukovnik na čelo vojne kancelarije cara Franje Josipa. Stekao je na tom položaju veliko carevo povjerenje i utjecaj. Godine 1878. uzdignut je na čin podmaršala, a dobio je i titulu baruna. Od 1881. godine bio je načelnik glavnog stožera (šef generalštaba) austrougarske carske i kraljevske vojske. Na tom je važnom položaju bio tijekom čak 25 godina, a s Franjom Josipom usko je surađivao. Navodno je caru bio sličan po karakteru, a bili su i vršnjaci, kako je spomenuto, pa je njihov odnos bio vrlo harmoničan.

Prezime Rzikowsky dodao je svome po supruzi, koja se zvala Anna Maria Rzikowsky von Dobrzicz. Na zahtjev nadvojvode Franje Ferdinanda general Beck-Rzikowsky razriješen je u visokoj dobi od 76 godina funkcije načelnika glavnog stožera, pri čemu ga je zamijenio agresivniji i mlađi Franz Conrad von Hötzendorf. Beck-Rzikowsky nagrađen je za dugogodišnju službu tada grofovskom titulom te položajem zapovjednika carske garde. Godine 1915. unaprijeđen je u novostvoreni čin generala pukovnika (njem. Generaloberst), koji je po položaju bio tik do feldmaršala. Grof Friedrich von Beck-Rzikowsky preminuo je u Beču u visokoj 90. godini života, nadživjevši čak i dugovječnog cara Franju Josipa.


Komentari