Na današnji dan

General Grant protjerao Židove iz triju saveznih država – 1862.

Grant as a Lieutenant General. Public domain.

General Ulysses S. Grant poznat je po tome što je kasnije postao američki predsjednik.

Dana 17. prosinca 1862. godine američki general Ulysses S. Grant izdao je naredbu o protjerivanju svih Židova iz američkih saveznih država Tennessee, Mississippi i Kentucky. General Grant poznat je po tome što je kasnije postao američki predsjednik. Odluku o protjerivanju Židova donio je za vrijeme Američkog građanskog rata, a odnosila se na područje nad kojim je imao nadležnost (spomenute tri američke savezne države).

Zašto je general Grant izdao takvu naredbu? Navodno se radilo o njegovom pokušaju ugušenja crnog tržišta u tim saveznim državama. Naime, u to se doba na crno uvelike trgovalo južnjačkim pamukom, a Grant je smatrao da znatan dio takvih trgovaca čine Židovi. Generalova naredba obuhvaćala je sve Židove, a ne samo trgovce, što ima rasistički prizvuk.

Ubrzo nakon izdavanja naredbe, nastala je zgranutost takvim postupkom. Židovski predstavnici nazvali su to najvećim kršenjem Američkog ustava. Većina američkog tiska, kao i dio političara u Kongresu osudio je Grantovu naredbu. Čak je i predsjednik Abraham Lincoln smatrao naredbu pogrešnom. Sve u svemu, Grant je naredbu morao povući nekoliko tjedana kasnije.


Komentari