Na današnji dan

General Charles Lee – konkurent Washingtonu za mjesto vrhovnog zapovjednika – 1782.

Tijekom svoje vojne karijere Charles Lee ratovao je čak i u Poljskoj i Portugalu. Očekivao je da će ga Amerikanci postaviti na čelo svoje vojske, jer je bio najiskusniji časnik među njima.

Dana 2. listopada 1782. godine umro je general Charles Lee – konkurent poznatom Georgeu Washingtonu za mjesto vrhovnog zapovjednika američke vojske u Ratu za nezavisnost. Lee je rođen u Engleskoj i to iste godine kad i George Washington (1732). Tijekom svoje vojne karijere Charles Lee ratovao je čak i u Poljskoj i Portugalu. Na kraju se trajno preselio u Sjevernu Ameriku i pristao je uz američke pobunjenike koji su poveli rat protiv Velike Britanije.

Charles Lee očekivao je da će ga Amerikanci postaviti na čelo svoje vojske, jer je bio vjerojatno najiskusniji časnik među njima. Ipak, Amerikanci su odabrali Georgea Washingtona, a Leeju su dali mjesto ispod njega. Lee se s omalovažavanjem odnosio prema Washingtonu, premda mu je ovaj bio nadređen. Čak je i naknadno pokušavao nagovoriti američke političare da Washingtona zamijene njime, no to mu nije uspjelo.

Na kraju su Lee i Washington ušli u takav međusobni sukob da je Leeju suđeno pred vojnim sudom. Smijenjen je s položaja, no ni to ga nije spriječio da i dalje napada Washingtonov autoritet. 


Konačno, potkraj života se Lee povukao u grad Philadelphiju, a ondje je i umro.

Komentari