Na današnji dan

General Bonaparte isplovio iz Egipta prema Francuskoj (1799.)

Dana 23. kolovoza 1799. Napoleon Bonaparte zaplovio je na brodu iz Egipta prema Francuskoj, s namjerom da ondje preuzme vlast. U to vrijeme on je bio još samo general i vojskovođa, a ne vladar Francuske (državom je tada vladao tzv. Direktorij s pet direktora, od kojih je glavni bio Barras).

U Egiptu i na Bliskom istoku Napoleon je prethodno boravio više od godinu dana, u svojevrsnoj vojnoj ekspediciji. Naime, pokušao je osvojiti Egipat, Palestinu, Siriju i ostale bliskoistočne zemlje za Francusku. Konačan cilj bilo mu je osvojiti Indiju, najvrjedniju britansku koloniju. U slučaju Egipta osvajanje mu je uspjelo, no u Palestini nije uspio zadati odlučan poraz Osmanlijama (dramatične bitke Francuza i muslimana odvijale su se čak i na ratištima u Galileji).

Sve u svemu, ekspedicija u Egipat bila je na neki način za Francuze uspjeh i Napoleon se kroz nju, unatoč nekim porazima, profilirao kao vodeći vojskovođa Francuske Republike. Navedenog dana zaplovio je prema domovini Francuskoj da ondje preuzme vlast. Brod kojim je plovio zvao se Muiron i bio je veličine fregate, s 44 topa i oko 340 članova posade.

Plovidba iz Egipta do Francuske trajala je 41 dan, a završila je time da je Napoleon u državnom udaru 9. studenog srušio Direktorij i uspostavio sustav u kojem je vladao s titulom prvog konzula. Iako je državno formalno bila republika, u stvarnosti je gotovo svu vlast držao Napoleon. Carem se proglasio tek 1804. godine.

Piše: Boris Blažina


Komentari