Na današnji dan

Gdje se zapravo nalazi najtoplije mjesto na svijetu? – 1922.

Saznajte koje je najtoplije mjesto na svijetu prema povijesnim mjerenjima i zašto su oko toga postojale nesuglasice.

Dana 13. rujna 1922. godine, izmjerena je najviša temperatura zraka na nekoj meteorološkoj mjernoj postaji. Dogodilo se to u Libiji, u mjestu Azizija (al’ Aziziyah), oko 40 kilometara od libijskog glavnog grada Tripolija, u smjeru Sahare. U to je vrijeme Libija pripadala Kraljevini Italiji i nazivana je Talijanskom Sjevernom Afrikom.

Izmjerena je temperatura od 57,8 °C, što je bilo čak 1,1 °C više od sljedeće najviše temperature izmjerene u svijetu – one u kaliforniskoj Dolini smrti (56,7 °C). Mnogi su sumnjali u libijski rekord, tvrdeći da nešto nije bilo u redu ili s postavljanjem metorološke stanice u Aziziji ili s tamošnjim mjernim instrumentima. Naime, navodno je ta stanica prije bila u samom gradu Aziziji, ali je kasnije prenesena u tvrđavu na obližnjem brdu, gdje je smještena na tamnom asfaltu. Zagrijavanje tog asfalta moglo je umjetno povisiti temperaturu okolnog zraka. Druga je mogućnost da su termometri bili nekalibrirani, a sumnjalo se i u pogrešku pri zapisivanju. Nakon dugo vremena, 2012. godine utvrđeno je da se ti podaci ne mogu priznati kao službeni i rekord Doline smrti u Kaliforniji prihvaćen je danas kao svjetski rekord. 

S druge strane mjesto s najvišim prosjekom temperature na svijetu nije ni u Kaliforniji ni u Libiji, nego u Etiopiji. Radi se o lokaciji Dallol u dolini Afar u sjeveroistočnoj Etiopiji. Nedaleko od tog mjesta pronađeni su neki od najstarijih fosila ljudskih predaka, poput znamenitog kostura Lucy vrste Australopithecus afarensis. Po tome možemo zaključiti da čovjekova vrsta vuče porijeklo s jednog od najtoplijih dijelova našeg planeta.


Komentari