Na današnji dan

Gdje se čuva srce slavnog Frederica Chopina? (1810.)

U poljskom selu Żelazowa Wola, 1. ožujka 1810. godine, rodio se jedan od najvećih klavirskih skladatelja u svjetskoj povijesti – Frédéric Chopin. Zanimljivo je da mu otac nije bio Poljak nego Francuz, Nicolas Chopin, koji se doselio u Poljsku sa 16 godina i radio kao učitelj aristokratske djece. Otac se oženio Poljakinjom Justynom Krzyżanowskom. Njihov sin Frédéric Chopin bio je tako osjećajno dijete da je navodno plakao od emocija kad mu je majka svirala klavir.

Chopin je bio glazbeno čudo od djeteta poput malog Mozarta. Već sa sedam godina svirao je klavirske koncerte i skladao poloneze. S 11 godina nastupao je pred ruskim carem Aleksandrom I. U dobi od 21 godinu Chopin se preselio u Pariz i nikada više nije imao sreću vratiti se u domovinu. Imao je mnogo romantičnih veza, a najpoznatija je ona sa spisateljicom i feministkinjom George Sand (udanom barunicom Dudevant), koja je bila 6 godina starija od njega i imala već dvoje djece. Ona je napustila svog supruga baruna Dudevanta i živjela neko vrijeme s Chopinom, zajedno sa svojom djecom.

Frédéric Chopin od djetinjstva je bio boležljiv, a stanje mu se sve više pogoršavalo. Bolovao je navodno od tuberkuloze, ali vjerojatno i od drugih kroničnih bolesti. George Sand sve se više morala brinuti za njega i nazivala ga je svojim trećim djetetom. Umro je u dobi od svega 39 godina. Prije pokopa izvađeno mu je srce i sačuvano u alkoholu, te preneseno u rodnu Poljsku. Danas se srce nalazi ugrađeno u stup crkve Svetog Križa u Varšavi. Kad bi se srce izvadilo i analiziralo možda bi bilo moguće otkriti od kojih je sve bolesti umjetnik bolovao. Ostatak Chopinovog tijela pokopan je na pariškom groblju Père Lachaise.

Piše: Marsela Alić


Komentari