Na današnji dan

Gdje možete vidjeti stari poštanski rog? – 1953.

N

Većina Zagrepčana ne zna da se u Jurišićevoj 13 nalazi Muzej pošte i telekomunikacija koji je osnovan još 8. travnja 1953. godine u centru grada. U njemu se nalaze poštanska, telekomunikacijska, filatelistička, dokumentacijska, kartografska zbirka te arhiv, fototeka, hemeroteka i knjižnica.

Mnogi ljubitelji poštanskih maraka ovdje mogu saznati kako one nastaju. Muzej organizira i radionice za zainteresirane posjetitelje. U zanimljivim zbirkama Muzeja pošte i telekomunikacija pogledajte stare poštanske sandučiće, žigove i poštanske trube. Djelatnici Muzeja čak će Vam pokazati kako su funkcionirale stare telefonske centrale. Inače, prvi organizirani prijenos pošte na tlu Hrvatske započinje 1529. godine na relaciji Zagreb – Beč.

Nažalost, 1954. velik broj eksponata preseljen je u Beograd i nikada nije vraćen, a koliko je poznato, nije upućen zahtjev za povrat. Muzej pošta i telekomunikacija bio je otpočetka zatvoren za javnost, ali je pod ravnanjem uglednog filatelista dr. Vuka Simića Vakanovića nastavljeno prikupljanje predmeta iz povijesti pošte i telekomunikacija. Godine 1997. Muzej se napokon otvara za javnost. Danas je u vlasništvu Hrvatskog telekoma, koji je preuzeo Deutsche telekom, dok je zgrada u vlasništvu Hrvatske pošte. Dodat ćemo da bi za staru secesijsku zgradu trebali biti nadležni i Ministarstvo kulture i Gradski zavod.

Piše: Marsela Alić


Komentari