Na današnji dan

Gdje je pokopan slavni Michelangelo Buonarotti? – 1564.

Isprva je Michelangelovo tijelo bilo pokopano u Rimu, no kasnije je prema njegovoj posljednjoj želji preneseno u Firencu.

Slavni Michelangelo Buonarotti, jedan od najpoznatijih umjetnika u svjetskoj povijesti, umro je 18. veljače 1564. godine. U trenutku smrti bio je već u 89. godini života. Dapače, nedostajala su mu samo još dva-tri tjedna da uđe u 90. godinu. To je i za današnje vrijeme znatna starost, a u 16. stoljeću bila je još značajnija.

Michelangelo je umro u papinskom gradu Rimu. Tijekom njegovog dugog života na čelu Katoličke crkve izmijenilo se čak 13 papa. Michelangela su naročito sponzorirali pape Julije II., Leon X., Klement VII. i Pavao III. Za pape je Michelangelo oslikao poznatu Sikstinsku kapelu, gdje se danas obično održavaju izbori za novog papu (tzv. konklave). Godine 1546. Michelangelo je imenovan arhitektom nove bazilike sv. Petra u Vatikanu. Slavan je njegov projekt veličanstvene kupole te bazilike. Nažalost, umro je prije nego što je ta kupola bila dovršena.

Isprva je Michelangelovo tijelo bilo pokopano u Rimu, no kasnije je prema njegovoj posljednjoj želji preneseno u Firencu. Danas se njegov grob može vidjeti u poznatoj bazilici Santa Croce u Firenci. U istoj su crkvi pokopani i Galileo Galilei, Niccolò Machiavelli, Leon Battista Alberti, Leonardo Bruni, Gioacchino Rossini, te drugi poznati ljudi iz talijanske povijesti.


Komentari