Na današnji dan

Gavrilo Princip – jedan od najpoznatijih atentatora u povijesti – 1894.

Gavrilo Princip rodio se u mjestu Obljaj na području Bosne i Hercegovine, u blizini Bosanskog Grahova i samo oko 7,5 kilometara od današnje granice između BiH i Republike Hrvatske.

Dana 25. srpnja 1894. godine rođen je Gavrilo Princip, atentator koji je 1914. godine ubio nadvojvodu Franju Ferdinanda, austrougarskog prijestolonasljednika, u Sarajevu. Radilo se o jednom od najsudbonosnijih atentata u svjetskoj povijesti, koji je poslužio kao povod za Prvi svjetski rat.

Gavrilo Princip rodio se u mjestu Obljaj na području Bosne i Hercegovine, koja je u vrijeme njegovog rođenja bila pod okupacijom Austro-Ugarske, no još je uvijek nominalno bila u sastavu Osmanskog Carstva. Obljaj se nalazi u blizini Bosanskog Grahova i samo oko 7,5 kilometara od današnje granice između BiH i Republike Hrvatske.

Atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda izvršio je Princip u dobi od samo 19 godina, a umro je u austrougarskom zatočeništvu 1918. godine, oko pola godine prije završetka Prvog svjetskog rata. U trenutku smrti bile su Principu 23 godine.


Komentari