Na današnji dan

Gandhijev prvi čin građanskog neposluha (1893.)

Dana 7. lipnja 1893. počinio je Mohandas Karamchand Gandhi (kasnije poznat kao Mahatma Gandhi) svoj prvi čin građanskog neposluha. U to su mu vrijeme bile 23 godine, a osobito je zanimljivo da se taj događaj nije zbio u njegovoj rodnoj Indiji, nego na jugu Afrike. Naime, Gandhi je u Južnu Afriku bio došao kao pravni predstavnik indijskih trgovaca, a ondje je proveo čak 21 godinu, od svojih ranih 20-ih pa sve do ranih 40-ih godina života.

Incident se dogodio u južnoafričkom gradu Pietermaritzburgu (na području na kojem žive Zului). Kad je Gandhi putovao željeznicom netko od putnika pritužio se na činjenicu što on kao obojeni boravi u prvom razredu (Gandhi je doista imao kartu za prvi razred). Službenici su ga tada pokušali potjerati iz prvog razreda, no Gandhi je odbio otići, naglašavajući da posjeduje kartu za taj razred i da ranije s time nije bilo problema. Prijetili su mu i pozivanjem policije.

Na kraju su Gandhija izveli iz vagona prvog razreda, zbog čega je ostao kod pruge i propustio vlak (odbio je otići u stražnji odjeljak). Proveo je taj dan na stanici u Pietermaritzburgu, a sljedećeg je dana nastavio put. Kolege su mu rekle da se takva izbacivanja obojenih događaju i da to nije bio neobičan događaj. Gandhi je u narednom razdoblju postao aktivistom za prava obojenih u Južnoj Africi, a kasnije i za ljudska prava u svojoj rodnoj Indiji.

Komentari