Na današnji dan

Gandhijev marš do mora u znak protesta (1930.)

Dana 12. ožujka 1930. započeo je znameniti Gandhijev marš do morske obale u znak protesta protiv britanskog monopola na sol. Taj je nenasilni Gandhijev aktivistički protest stekao svjetsku pažnju, a uvelike je utjecao na indijski pokret za nezavisnost.

Sa svojih 70-ak sunarodnjaka započeo je Gandhi marš iz ašrama Sabarmati u predgrađu Ahmedabada, gdje mu je u to vrijeme bilo boravište. On i njegovi pratioci hodali su 24 dana putem dugim oko 390 kilometara, sve do priobalnog mjesta Dandija. Ondje se stoljećima proizvodila sol isparavanjem morske vode na suncu, no britanske vlasti takvu proizvodnju nisu odobravale ukoliko na dobivenu sol ne bi bio plaćen porez. Dapače, radi unosnog monopola na sol Britanci su odobravali samo prodaju soli iz njihovih skladišta, po znatno višim cijenama.

Indijcima je ubiranje takvog poreza na sol smanjivalo bogatstvo, a siromašnim ljudima značilo je čak i egzistencijalnu opasnost. Naime, zbog visoke cijene soli najsiromašniji slojevi nisu je mogli kupovati u dovoljnim količinama, što je moglo dovesti do nedostatka joda i opasnosti za zdravlje.

Gandijev marš do mora imao je simboličko značenje u smislu ukazivanja na prirodnu dostupnost soli u Indiji i neprirodnost britanskih postupaka. Tijekom puta pridružilo mu se mnogo ljudi, a na odredištu je Gandi prekršio britanski zakon o soli time što je ubrao s morske površine sol ne plativši na nju porez. Uhićen je zajedno sa svojim pristalicama i stavljen u zatvor.


Komentari