Na današnji dan

Gandhi se oženio s 13 godina i ostao je preko 60 godina u braku – 1869.

Premda je to bio tipični indijski dogovoreni brak, Gandhi i njegova supruga ostali su u braku više od 60 godina, sve do njene smrti. On se više nikada nije ženio, a i sam je umro nedugo nakon nje.

Prva i jedina supruga znamenitog Mahatme Gandhija rođena je 11. travnja 1869. godine. Zvala se Kasturba i bila je iz istog grada kao i Gandhi – Porbandara na obali Arapskog mora. Riječ je o gradu u indijskoj saveznoj državi Gujarat, a u doba Kasturbinog i Gandhijevog rođenja ondje je vladao maharadža od Porbandara kao autonomni vladar pod britanskim vrhovništvom.

Kasturba i Gandhi vjenčali su se kad je njemu bilo 13, a njoj 14 godina. Bio je to dogovoreni brak uobičajen u tim krajevima. Prisjećajući se tog vjenčanja, Gandhi je jednom rekao da je za njih djecu-mladence to uglavnom značilo nositi novu odjeću, jesti slatkiše i igrati se s rođacima. Njegova novopečena supruga isprva je, po tadašnjem običaju, dosta vremena provodila kod svojih roditelja. Ipak, bili su očigledno i u kontaktu, jer im se prvo dijete rodilo već kad je Gandhiju bilo samo 15 godina. Nažalost, umrlo je nakon svega nekoliko dana. Kasnije su dobili još četvero djece, sve redom sinove.

Važna je činjenica da su Gandi i Kasturba ostali vjerno u zajedničkom braku više od 60 godina, sve do njene smrti u dobi od 74 godine. Gandhi je ubijen nekoliko godina nakon nje.

Komentari