Na današnji dan

Galileo Galilei potekao je iz glazbene obitelji – 1564.

Postoji mišljenje da su očeva eksperimentiranja s glazbenim instrumentima navela mladog Galileja da fiziku ne promatra samo kao teorijsku, nego i kao eksperimentalnu znanost.

Dana 15. veljače 1564. godine rođen je slavni Galileo Galilei, jedan od najpoznatijih znanstvenika u europskoj povijesti. Nazivaju ga Ocem moderne fizike, pa čak i Ocem moderne znanosti. Galileo je rođen u poznatom talijanskom gradu Pisi, od oca koji je po struci bio izrađivač glazbenih instrumenata i skladatelj. Postoji mišljenje da su očeva eksperimentiranja s glazbenim instrumentima možda navela mladog Galileja da fiziku ne promatra samo kao teorijsku, nego i kao eksperimentalnu znanost (što je bilo vrlo važno za kasniji razvoj cjelokupne europske znanosti).

Zanimljivo je da je Galileo Galilei imao mlađeg brata, imenom Michelangelo Galilei, koji je postao poznati skladatelj i svirač na lutnji (instrument sa žicama, omiljen u doba renesanse).

Galilejev rodni grad Pisa poznat je po Kosom tornju. Navodno je upravo s tog Kosog tornja Galileo izveo poznati eksperiment u kojem je istovremeno pustio dva tijela različitih masa da usporedno padaju. Time je eksperimentalno utvrdio da oba tijela padaju istom brzinom, bez obzira na masu. U fizici to dovodi do važnog zaključka da je gravitacijsko ubrzanje g jednako za sve predmete, a nije funkcija njihove mase.


Komentari