Na današnji dan

Galileo Galilei predstavio teleskop duždu Venecije (1609.)

Slavni znanstvenik Galileo Galilei predstavio je mletačkom duždu i ostalim visokim dužnosnicima u Veneciji svoj teleskop 25. kolovoza 1609. godine. Riječ je bila o tehnološkom čudu tadašnjeg svijeta, jer je prvi upotrebljivi teleskop napravljen samo godinu dana ranije (izradio ga je Nizozemac Hans Lippershey). Galileo čuo za taj nizozemski izum i odmah napravio svoj vlastiti teleskop po istom načelu. Kad je vidio da uređaj funkcionira, otišao je u Veneciju i predstavio ga tamošnjim čelnicima. Taj teleskop imao je povećanje od 8x, ali vrlo usko vidno polje.

Dužd Leonardo Donato, koji je u to vrijeme vladao u Veneciji i kojem je Galileo prestavio teleskop, poznat je po jednoj teškoj aferi koja se dogodila samo nekoliko godine prije Galileove prezentacije. Naime, dužd i mletačke vlasti ušle su u sukob s papom Pavlom V. Povod je bio slučaj dvaju svećenika koje su mletačke vlasti tretirale gotovo kao obične kriminalce. Zbog mletačke tvrdokornosti papa je bacio interdikt na cijelu Veneciju, što je značilo da se ne smiju održavati mise i dijeliti sakramenti. Mlečani su bili prkosni i gotovo je došlo do rata. Ipak, slučaj je nakon godinu dana razriješen uz pomoć diplomacije stranih država.

Mlečani su vrlo dobro primili Galileov teleskop. Između ostalog pokazao im je kako pomoću teleskopa mogu ugledati nadolazeći brod najmanje tri sata prije nego postane vidljiv golom oku. Senat mu je zauzvrat udvostručio plaću i dodijelio doživotan položaj predavača na Sveučilištu u Padovi. Svojim teleskopima Galileo je iste godine otkrio da i na Mjesecu ima planina, dolina i kratera, a iduće je godine otkrio četiri najveća Jupiterova mjeseca (postoje teorije da su ti mjeseci oktriveni i ranije, ali Galileo je prvi koji je nepobitno dokazao njihovo postojanje). Taj pronalazak iznimno je važan jer je išao u prilog teoriji da Zemlja nije u središtu Svemira te da se okreće oko Sunca.

Komentari