Na današnji dan

Gala Placidija postala regentica (425.)

Gala Placidija rodila se oko 388. u kao kći rimskog cara Teodozija I., koji je podijelio carstvo na istočno i zapadno. Nakon rane smrti roditelja Gala Placidija i polubrat Honorije bili su pod skrbništvom Stiliha, vojnog zapovjednika u zapadnom dijelu, dok je polubrat Arkadije vladao Istočnim Rimskim Carstvom. Kad je Alarik 410. opljačkao Rim uzeo je Galu Placidiju i druge aristrokrate kao taoce. Nakon što je 416. sklopljen mir s carem zapadnog dijela Honorijem i Gala se vratila u Carstvo. 

Pod prisilom se u Ravenni udala za zapovjednika Konstancija, koji je zapravo držao vlast u svojim rukama. Iz tog braka potekli su Honorija i Valentinijan, koji je postao prestolonasljednik. Konstancije je ubrzo nakon toga umro, pa počinje borba za prijestolje. Jedni su podržavali Honorija, a drugi Galu i sina Valentinijana. Novi car istočnog carstva Teodozije II. proglasio je maloljetnog Valentinijana carem, čime Gala Placidija 23. listopada 425. postaje regentica Zapadnog Rimskog Carstva. 

Kad je uvidjela da se nekoliko osoba toliko osililo tijekom građanskog rata da bi mogli svrgnuti mladog Valentinijana, podjednako im je raspodijelila provincije, kako nitko od njih ne bi postao dovoljno jak da osvoji vlast. Na taj način je organizirala trijumvirat, ali nije potrajao i ponovo počinje borba za prijestolje. Iako je Valentinijan III. postao punoljetan i službeni car, zapovjednik Ecije držao je stvarnu vlast. 

Gala je umrla 27.11.450. u Rimu, gdje je i pokopana.

Piše: Marsela Alić


Komentari