Na današnji dan

Gabriele D’Annunzio izveo propagandni let iznad Beča (1918.)

Dana 9. kolovoza 1918. izveo je talijanski pjesnik Gabriele D’Annunzio neobičan propagandni pothvat u Prvom svjetskom ratu. Naime, s eskadrilom od jedanaest zrakoplova doletio je do Beča i izbacio nad njime propagandne letke koji su uključivali njegov tekst. Radilo se o velikom podvigu, s obzirom da su za dolazak do Beča i natrag D’Annunzio i njegovi kolege trebali preletjeti čak 1.200 kilometara bez stajanja.

Koristili su se talijanskim izviđačkim dvokrilnim zrakoplovima tipa Ansaldo S.V.A., opremljene dovoljno velikim spremnicima goriva. Iznad središta Beča izbacili su 50.000 letaka tiskanih u crveno-bijelo-zelenoj boji (boji talijanske zastave), na kojima je bio tekst Gabrielea D’Annunzija o nadmoćnosti Talijana i ostalih sila Antante nad propadajućom Austro-Ugarskom Monarhijom (radilo se o posljednjim mjesecima Prvog svjetskog rata).

D’Annunzijev tekst bio je tiskan na izvornom talijanskom jeziku, bez prijevoda na njemački jezik. Izbačeno je također i 350.000 letaka u kojime je naglašeno da talijanski zrakoplovi nisu željeli izbacivati nad austrijskim glavnim gradom bombe, nego samo letke, jer ne ratuju protiv djece, starijih osoba i žena. Bečane je tekst u lecima pozivao da se probude i da ne ratuju više na strani Njemačkog Carstva („Prusa“), jer će ih to odvesti u propast. Dakako, tim se potezom željelo postići psihološki učinak na stanovništvo Beča i Austro-Ugarske Monarhije općenito.

Komentari