Na današnji dan

Furlanski velikaš okrunjen za cara u Rimu (915.)

Dana 3. prosinca 915. okrunjen je u Rimu za cara Berengar I., sin furlanskog vojvode. Berengarov otac zvao se Eberhard, a potjecao je iz dinastije Unruochinga, moćne franačke plemićke obitelji. Po majci je car Berengar I. bio praunuk znamenitog cara Karla Velikog i unuk franačkog vladara Ljudevita I. Pobožnog (izravnog nasljednika Karla Velikog na carskom prijestolju).

Berengara I. za cara je okrunio tadašnji papa Ivan X. Berengar I. još je kao furlanski velikaš nedvojbeno imao kontakte s Hrvatima (tadašnja Furlanska marka nalazila se na području današnje sjeveroistočne Italije tj. sjeverozapadno od granica ranosrednjovjekovnog Hrvatskog Kraljevstva). U Berengarovo vrijeme u Furlaniju su prodirala i mađarska plemena s ciljem pljačke. Premda je kao car Berengar I. teoretski trebao imati vlast čak i nad podrućjima današnje Njemačke i Francuske, u praksi je njegova moć izvan Italije bila vrlo slaba.

Poražen je 923. godine u Bitki kod Firenzuole, na sjeveru Toskane, a 924. ubijen je u Veroni, vjerojatno po narudžbi svojih protivnika. Nakon njegove smrti carsko je prijestolje ostalo ispražnjeno na duže vrijeme prvi put nakon obnove carstva koje je proveo Karlo Veliki (sljedeći car okrunjen je tek 962. godine, tj. 38 godina nakon Berengarove smrti).


Komentari