Na današnji dan

Frizbi, kalup za torte i susjed (1957.)

A Camp Pendleton Marine sends a pass to a teammate, narrowly missing the grasp of his defending opponent during the 2012 Pendleton Cup Ultimate Frisbee Tournament at the Naval Hospital Football Field, Feb. 29. The seven-on-seven player game combines constant sprinting, jumping, passing and catching with the main objective being to pass a plastic Frisbee disc, moving it from one end of a 40-yard playing field to the other, eventually scoring by passing the disc to a receiving teammate positioned in the opposing team’s 25-yard end zone.

Frizbi je disk, obično izrađen od umjetnih materijala i služi za igranje istoimene igre. Osim igranja u slobodno vrijeme, frizbi postoji kao pojedinačni i timski sport s više od deset disciplina. 

Naziv frizbi pojavio se prvi put u nazivu poduzeća Frisbie Pie Company. Obiteljsko poduzeće osnovao je 1871. William Russel Frisbie u Connecticutu (SAD). Bila je to pekara u kojoj su prodavali torte. Kalupi za torte su se s vremenom istrošili i nisu bili uporabljivi, pa su se djeca igrala dobacujući se njima. Četrdesetih godina 20. stoljeća to je primijetio susjed Walter Frederick Morrison i odlučio učiniti kalup za torte aerodinamičnim. Prvi disk izradio je 1948., a drugi 1951. godine. Taj drugi disk počeo se proizvoditi i prodavati u poduzeću Wham-O  13. siječnja 1957. Nakon što je jedan od vlasnika poduzeća čuo riječ Frisbie, toliko mu se svidjela da je odlučio leteće diskove prodavati pod zaštićenim nazivom Frisbee

Inače, rekord u bacanju frizbija postigao je David Wiggins, Jr. iz  SAD-a i iznosi 338 metara. 

Piše: Marsela Alić


Komentari