Na današnji dan

Friedrich Nietzsche – kontroverzni njemački filozof – 1900.

Nietzscheova sestra Elisabeth Förster-Nietzsche angažirala se oko njegove ostavštine, čime je vjerojatno uzrokovala snažnu deformaciju slike o svom bratu u javnosti.

Dana 25. kolovoza 1900. godine umro je njemački filozof Friedrich Nietzsche. Preminuo je u gradu Weimaru, nekadašnjoj Njemačkoj Ateni u kulturnom smislu (u Weimaru su svojedobno djelovali Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, Johann Gottfried Herder, Franz Liszt i mnogi drugi značajni ljudi). Nietzsche je u trenutku smrti imao 55 godina, a prethodno je tijekom dugog vremena imao teške zdravstvene probleme. Ti su se Nietzscheovi problemi očitovali i na njegovom mentalnom stanju, u smislu velike promjene psihe. Nietzscheova sestra Elisabeth Förster-Nietzsche angažirala se oko njegove ostavštine, čime je vjerojatno uzrokovala snažnu deformaciju slike o svom bratu u javnosti.

Naime, Elisabeth Förster-Nietzsche bila je antisemitski i nacionalistički orijentirana (sa suprugom se svojevremeno bila odselila u Paragvaj i pokušala ondje formirati zajednicu zvanu Nueva Germania). U smislu 

Komentari