Na današnji dan

Friedrich Ferdinand von Beust – jedini carski kancelar Franje Josipa – 1809.

Kad je 1867. godine stvorena Austro-Ugarska Monarhija Beust je postao prvim ministrom vanjskih poslova te države. 

Friedrich Ferdinand von Beust, saski i austrijski političar, rođen je 13. siječnja 1809. godine. Rodio se u Dresdenu, kraljevskoj prijestolnici Saske, kao sin tamošnjeg dvorskog službenika. Otprilike pet godina prije Beustovog rođenja Napoleon Bonaparte proglasio se carem Francuza, a Saska je tijekom Beustovih najranijih godina života svjedočila velikom broju bitki iz razdoblja Napoleonskih ratova. Beust je po vjeroispovijesti bio protestantski kršćanin, a studirao je na znamenitim sveučilištima u Leipzigu i Göttingenu.

Godine 1849. postao je saskim ministrom vanjskih poslova, a 1858. došao je na položaj ministra-predsjednika (premijera) Kraljevine Saske. Na vodećoj poziciji u saskoj vladi bio je sve do 1866. godine, kad ga je car Franjo Josip pozvao na carski dvor u Beču. U Austrijskom Carstvu preuzeo je Beust mjesto ministra vanjskih poslova (već 1866. godine), a ubrzo i položaj šefa vlade tj. predsjedavajućeg ministarske konferencije (1867. godine). Budući da je 1867. godine stvorena Austro-Ugarska Monarhija Beust je postao prvim ministrom vanjskih poslova te države. Smatran je i vodećim ministrom cjelokupnog zajedničkog austrou-garskog ministarskog vijeća. Paralelno je kraće vrijeme bio i na poziciji ministra-predsjednika (premijera) austrijske polovice monarhije. Sve u svemu, nagomilao je golem broj najviših državničkih funkcija, a dodijeljena mu je i titula carskog kancelara (njem. Reichskanzler), kao jedinoj osobi u Austriji između razdoblja službe kneza Klemensa Wenzela von Metternicha 1848. i Karla Rennera 1918. godine (Renner je na kancelarski položaj došao tek nakon raspada Austro-Ugarske).

Beust je od cara Franje Josipa dobio i nasljednu titulu grofa, a nakon silaska s najviših državničkih funkcija otišao je na visoke diplomatske položaje, prvo kao austrou-garski veleposlanik u Londonu, a zatim u Parizu. Preminuo je 1886. godine u dvorcu Altenberg pokraj Beča, u 78. godini.


Komentari