Na današnji dan

Friedrich Delitzsch pokrenuo raspravu o Babilonu i Bibliji (1902.)

Rasprava o Babilonu i Bibliji vodila se početkom 20. stoljeća između orijentalista i teologa. Povod raspravi bilo je javno predavanje Babilon i Biblija njemačkog asirologa Friedricha Delitzscha 13. siječnja 1902. godine. Održano je u Akademiji Sing u Berlinu za Njemačko orijentalističko društvo, a nazočio mu je car Vilim II. 

Delitsch je doktorirao na semitskim jezicima i postao sveučilišni profesor. Specijalizirao se za drevne bliskoistočne jezike te objavio niz radova o asirskom jeziku, kulturi i povijesti. Friedrich Delitzsch zastupao je tezu da se judeistička religija i Stari zavjet temelje na babilonskoj kulturi. Zapravo je u Babilonu vidio ključ za razumijevanje Biblije. Dokazivao je da su priče Starog zavjeta poput stvaranja svijeta i velike poplave preuzete iz asirske tradicije. 

Konzervativni židovski i kršćanski teolozi oštro su ga napadali, čak i na osobnoj razini, ali to ga nije spriječilo da iduće godine održi predavanje na temu nadređenosti babilonsko-asirske kulture starozavjetnoj-židovskoj kulturi. 

Njegova su predavanja izazvala široku javnu diskusiju, istraživanja i objavljivanje brojnih napisa. 

Piše: Marsela Alić


Komentari