Na današnji dan

Freddy Heineken – kralj piva i najbogatiji Nizozemac – 2002.

Freddyjeva je zasluga u tome što je uspio povratiti većinsko vlasništvo obitelji Heineken u kompaniji, a još više u tome što je učinio Heineken jednom od vodećih pivarskih industrija u svijetu.

Na današnji dan umro je najbogatiji Nizozemac –Freddy Heineken – vlasnik poznate pivovarske tvrtke istog imena. Pivovaru Heineken osnovao je njegov djed Gerard Adriaan Heineken još davne 1864. godine u Amsterdamu.

Freddy se kao mladić od svega 17 godina zaposlio u pivovari Heineken, koja u to doba više nije bila u većinskom vlasništvu njegove obitelji. Otkupljivao je natrag dionice i stvorio Heineken Holding koji je došao u posjed 50.005% dionica pivovare. Time je obitelj Heineken vratila kontrolu nad tvrtkom.
Pod Freddyjevim vlasništvom, Heineken je sve više rastao otkupljujući susjedne male pivovare u Nizozemskoj. Godine 1968. obavljeno je pripajanje Heinekenovog do tada najvećeg konkurenta – pivovare Amstel. Rast Heinekena bio je tako velik da je postao drugi najveći proizvođač piva na svijetu. Danas Heineken zapošljava oko 66,000 ljudi u više od 70 svjetskih zemalja. Proizvodi godišnje oko 14,000,000,000 litara piva. Trenutno je po rangu drugi ili treći najveći proizvođač piva na svijetu. Na prvom je mjestu, dakako, gigantski Anheuser-Busch InBev (proizvođač Budweisera, Corone, Stelle Artois, Beck’s, Löwenbräua i još mnogih drugih manjih marki piva).

 


Komentari