Na današnji dan

Franz von Papen – njemački katolički kancelar i plemić – 1879.

Njegov kabinet nazvali su kabinetom baruna jer su mnogi ministri u vladi bili pripadnici aristokratskog sloja.

Dana 29. listopada 1879. godine rođen je Franz von Papen, njemački plemić, političar, diplomat i časnik. Rodio se u gradu Werlu u Njemačkoj, smještenom istočno od područja Ruhra. Po svojoj je godini rođenja bio Franz von Papen vršnjak Einsteina i Staljina, dok je od Hitlera bio stariji oko deset godina. Puno Papenovo ime bilo je Franz Joseph Hermann Michael Maria von Papen zu Köningen, a rođen je u katoličkoj plemićkoj obitelji koja je postala utjecajnom još u srednjem vijeku. Obitelj von Papen stekla je veliko bogatstvo i povlastice.

Franz von Papen bio je u mladosti stožerni časnik, a zatim vojni ataše. Jedno je vrijeme kao diplomat boravio čak i u SAD-u te Meksiku. Prilično je naglo Franz von Papen došao na vrh političke scene u međuratnoj Njemačkoj kad je 1932. godine postao kancelarom. Njegov kabinet nazvali su kabinetom baruna (njem. Kabinett der Barone) jer su mnogi ministri u vladi bili pripadnici aristokratskog sloja. Primjerice, ministar vanjskih poslova u Papenovom kabinetu bio je barun Konstantin von Neurath, ministar unutarnjih poslova bio je barun Wilhelm von Gayl, a ministar prehrane i poljoprivrede bio je barun Magnus von Braun (otac znamenitog raketnog znanstvenika Wernhera von Brauna).

Nakon što je Adolf Hitler preuzeo kancelarsko mjesto i formirao svoj kabinet 1933. godine, Franz von Papen bio je isprva vicekancelar tj. drugi čovjek u Hitlerovoj vladi. Zanimljivo je da je Papen mislio da će Hitlera moći kontrolirati, no teško se prevario. Marginaliziran je i prisiljen na ostavku već 1934. godine, a mjesto vicekancelara više nije bilo popunjavano. Doduše, Papen je zadržao određeni položaj i tijekom ostatka Hitlerovog boravka na vlasti pa je, primjerice, od 1934. do 1938. bio veleposlanik u Austriji, a zatim sve do 1944. godine veleposlanik u Turskoj. Na suđenju u Nürnbergu prilično je blago kažnjen, a preminuo je 1969. u visokoj 90. godini.

Komentari