Na današnji dan

Franz Joseph Gall – začetnik frenologije (1758.)

Dana 9. ožujka 1758. rođen je Franz Joseph Gall, jedan od začetnika frenologije. Danas se frenologiju smatra pseudoznanstvenom disciplinom, koja nema podlogu u stvarnosti, no u 19. stoljeću bila je vrlo popularna. Gall se rodio u njemačkom gradu Tiefenbronnu, u dobrostojećoj obitelji. Studirao je medicinu, a karijeru je ostvario u Beču, prijestolnici Habsburške Monarhije.

Razvio je teoriju o tome da pojedini dijelovi ljudskog mozga imaju određenu funkciju, a da se naglašenost neke osobine kod pojedine osobe može opipati kao izbočenje na lubanji nad pripadajućim dijelom mozga. Radi svojih istraživanja sakupio je Franz Joseph Gall navodno više od 120 lubanja preminulih osoba. Disciplina zasnovana na Gallovoj ideji nazvana je frenologijom, a popularnom je ostala još mnogo desetljeća nakon njegove smrti 1828. godine. 

Premda je Gall stekao znatnu popularnost i ugled, naposljetku su u Austriji osudili njegove teorije. Preselio se u Pariz, upravo u doba Francuske revolucije, a tamo je opet stekao određenu popularnost. Ipak, u razdoblju vladavine Napoleona Bonapartea njegove su ideje većinom odbacili i ondje, no on je zadržao određeni ugled i standard života. Preminuo je u Parizu.

 


Komentari