Na današnji dan

Franklin Delano Roosevelt umro nakon gotovo 24 godine paraliziranosti – 1945.

Franklin Delano Roosevelt iz invalidskih je kolica vodio najjaču svjetsku vojnu silu u Drugom svjetskom ratu, a na kraju je i pobijedio. Nažalost, umro je manje od mjesec dana prije bezuvjetne njemačke predaje.

Američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt, jedan od vodećih pokretača događaja u Drugom svjetskom ratu, umro je 12. travnja 1945. godine. Roosevelt je umro za vrijeme vršenja predsjedničke funkcije, i to manje od tri mjeseca nakon što mu je započeo četvrti mandat (Roosevelt je daleko najduže vršio službu od svih predsjednika u američkoj povijesti). Nakon Rooseveltove smrti taj je njegov mandat do kraja odradio Harry S. Truman, kao prijašnji potpredsjednik.

U trenutku smrti predsjednik Roosevelt bio je u 64. godini života. Još od 1921. godine bio je paraliziran od struka nadolje, što znači da je posljednje gotovo 24 godine proveo krećući se pomoću specijalno napravljenih proteza te kasnije u invalidskim kolicima.

Franklin Delano Roosevelt iz invalidskih je kolica vodio najjaču svjetsku vojnu silu u Drugom svjetskom ratu, a na kraju je i pobijedio. Nažalost, umro je manje od mjesec dana prije bezuvjetne njemačke predaje. Adolf Hitler se nadao da bi Rooseveltova smrt mogla preokrenuti ishod rada, no to je bila iluzija. 


Komentari