Na današnji dan

Frank i Jesse James izvršili prvu potvrđenu pljačku banke (1869.)

Jesse James zapamćen je kao notorni razbojnik, jedna od legendi američkog Divljeg zapada. Bio je jedan od najuspješnijih pljačkaša banki u povijesti SAD-a. Njegova kriminalna karijera trajala je oko 15 godina, a njegova su zlodjela izazvala paniku među stanovništvom i usporavala ekonomski rast Missourija u godinama nakon građanskog rata.

Porijeklom je bio iz Kearneyja u saveznoj državi Missouri, iz robovlasničke obitelji koja je simpatizirala Jug (Konfederaciju) tijekom Američkog građanskog rata. Otac mu je bio Baptistički svećenik iz Kentuckya, a majka mu je rođena u Missouriju. Jesse je služio u južnjačkoj vojsci s bratom Frankom, gdje su se jedno vrijeme borili kao gerilci. Prema nekim navodima, njegova kriminalna djela bila su počinjena dijelom iz osvete zbog lošeg postupanja sjevernjačkih (Unionističkih) vojnika prema njegovoj i drugim projužnjačkim obiteljima tijekom građanskog rata. Jesse je do smrti ostao izrazito rasistički nastrojen.

Iako se prva pljačka banke za vrijeme mira i usred dana dogodila u gradiću Liberty, Missouri 13. veljače 1866., te postoje teorije da su braća James bila upletena u nju, Jamesova prva potvrđena pljačka banke dogodila se 7. prosinca 1869. godine. Ona se dogodila malo iza podneva, kada su Jesse i njegov brat Frank opljačkali Daviess County Savings Association u Gallatinu u Missouriju. U zgradi su bili samo blagajnik i jedan pravnik, imenom William McDowell. Jedan od pljačkaša (nije poznato koji) prišao je blagajniku i pitao ga da mu promijeni novčanicu od $100. Dok je ovaj pisao račun, pljačkaš je izvadio revolver i ustrijelio ga u prsa i čelo, čime ga je na mjestu usmrtio. McDowell je ranjen u ruku dok je bježao. Jesse je zgrabio ono što je mislio da je novac i pobjegao zajedno s bratom. Organizirana je potjera, no braća su joj uspjela pobjeći. Pljačka im je donijela slavu, no zapravo nije bila uspješna – Jesse je ukrao hrpu bezvrijednog papira, dok čovjek kojeg su ubili nije bio prvotno zamišljena meta. Naime, braća su imala namjeru osvetiti jednog južnjačkog gerilca, Krvavog Billa Andersona, koji je ubijen tijekom Američkog građanskog rata.

James je tijekom ostatka karijere počinio brojne druge pljačke, poput npr. pljačke banke u Croydonu 1871., oružana pljačka u Kentuckyju 1872., pljačka banke u Northfieldu iste godine, te nekoliko pljački vlakova. Smatra se da je on sa svojom bandom ukrao preko 200.000 tadašnjih dolara. Ubijen je 3. travnja 1882. na prijevaru, hicem u stražnji dio glave. Zanimljivo je da je James sam pisao pisma za tisak kako bi stekao što veću samostalnost, u kojima je tvrdio da su njegova djela motivirana osvetom za nepravdu načinjenu južnjacima. S druge strane, zanimljiv je i podatak da su i on i njegov brat bili oženjeni i imali djecu te relativno stabilne obiteljske odnose. Frank se predao ubrzo nakon bratove smrti, ali nije osuđen zbog nedostatka dokaza, te je ostatak života proveo mirno.


Komentari