Na današnji dan

Franjo Josip II. – prvi knez Lihtenštajna koji je trajno boravio u toj zemlji – 1989.

Knez Franjo Josip II. bio je navodno vrlo popularan vladar u svojoj državi, a ostao je na prijestolju čak 51 godinu.

Dana 13. studenog 1989. godine umro je knez Franjo Josip II. od Liechtensteina. Bio je otac današnjeg vladajućeg kneza Hansa-Adama II. i djed današnjeg regenta Lihtenštajna – princa Alojza. Zanimljivo je da je knez Franjo Josip II. od Liechtensteina bio zapravo prvi vladar te zemlje koji je trajno u njoj boravio. Naime, nekoć je obitelj Liechtenstein posjedovala goleme posjede po Austriji, Češkoj i Moravskoj, a posjed na području današnje nezavisne države Lihtenštajn nije im bio osobito vrijedan u materijalnom smislu (nalazi se u prilično teško dostupnom alpskom području između Austrije i Švicarske).

Franjo Josip II. postao je vladajućim lihtenštajnskim knezom uoči početka Drugog svjetskog rata. Puno ime na njemačkom jeziku glasilo mu je Franz Josef Maria Aloys Alfred Karl Johannes Heinrich Michael Georg Ignaz Benediktus Gerhardus Majella. Zanimljivo je da je Kneževina Lihtenštajn tijekom Drugog svjetskog rata ostala neutralnom, a trupe sukobljenih strana nisu ulazile na njeno područje. Doduše, kasnije je izbio skandal oko toga što su tijekom rata židovski zarobljenici radili na nekim od austrijskih posjeda obitelji Liechtenstein (ne na samom teritoriju te nezavisne države).

Knez Franjo Josip II. bio je navodno vrlo popularan vladar u svojoj državi, a ostao je na prijestolju čak 51 godinu. Nakon što je umro u 84. godini života, upravo na današnji dan 1989. godine, naslijedio ga je njegov najstariji sin Hans-Adam II.


Komentari