Na današnji dan

Franjo II. – posljednji nezavisni muški vladar Bretanje – 1488.

Vojvoda Franjo II. od Bretanje godinama se borio za očuvanje svoje države od priključenja Francuskoj. Na današnji dan umro je od posljedica pada s konja.

Dana 9. rujna 1488. godine umro je vojvoda Franjo II. od Bretanje, posljednji muški nezavisni vladar Vojvodstva Bretanje. Vojvodstvo Bretanja funkcioniralo je kao država nezavisna od Francuske sve do početka ranog novog vijeka. Naime, bretonski vladari imali su vlastitu vojsku, dvorce i posjede te feudalnu podstrukturu. Francuski kraljevi stoljećima su pokušavali Bretanju podložiti svojoj vlasti, no ona se uspjela razmjerno dugo održati samostalnom.

Posljednji nezavisni muški vojvoda Franjo II. (na bretonskom jeziku Frañsez II.) pripadao je dinastiji Dreux-Montfort, koja je stoljećima vladala tom zemljom. Rođen je u dvorcu Clisson (franc. Château de Clisson) južno od rijeke Loire. Vojvoda Franjo II. godinama se borio za očuvanje svoje države od priključenja Francuskoj (francuski su kraljevi tijekom kasnog srednjeg vijeka nastojali stvoriti svojevrsnu hegemoniju na što širem području). Franjo II. važno je sjedište imao u gradu Nantesu, u dvorcu koji danas nosi naziv Château des ducs de Bretagne (hrv. Dvorac vojvoda od Bretanje).

Franjo II. umro je od posljedica pada s konja. U trenutku smrti bilo mu je 55 godina. Budući da nije imao sinova, naslijedila ga je kći Ana, koju je oženio francuski kralj da bi zadobio nasljedstvo Bretanje. S vremenom je tako Bretanja potpuno izgubila nezavisnost i postala je dijelom Francuske.


Komentari