Na današnji dan

Franjo II. – jedini vladar Francuske i Škotske (1544.)

Na današnji dan 1544. godine rođen je francuski kralj Franjo II. iz dinastije Valois-Angoulême. Rodio se u poznatom dvorcu Fontainebleau (franc. Château de Fontainebleau) južno od Pariza. Taj je dvorac među francuskim kraljevima osobito bio omiljen zbog velikih lovišta koja su ga okruživala. Franjo II. postao je kralj kad mu je bilo samo 15 godina, jer je njegov otac umro od ozljeda zadobivenih pri natjecanju na jednom viteškom turniru (tu smrt navodno je predvidio poznati Nostradamus).

Još prije nego je postao kralj Francuske, mladog su Franju II. oženili škotskom kraljicom Marijom. U trenutku tog vjenčanja njemu je bilo 14 godina, a njoj 15 i već je bila okrunjena vladarica Škotske. Tim je vjenčanjem Franjo II. postao kralj-suprug Škotske čak i prije nego je stupio na francusko prijestolje. Nakon očeve smrti Franjo II. i njegova supruga ujedinili su škotsku i francusku krunu u svojim rukama, a oboje su još uvijek bili mlađi od 17 godina.

Budući da su kralj i kraljica bili tako mladi pri stupanju na prijestolje, veliku su vlast držali njeni ujaci iz obitelji Guise. Bili su to vojvoda od Guisea i njegov brat, kardinal od Lorraine. Kralj Franjo II. umro je nakon manje od godinu i pol vladanja, kad mu je bilo samo 16 godina. On i njegova mlada supruga nisu još imali djece, pa je Franju II. na francuskom prijestolju naslijedio njegov brat.

Komentari