Na današnji dan

Franjo I. – slavni renesansni francuski kralj – 1494.

Francuski kralj Franjo I. vladao je tijekom pune 32 godine. Bio je posljednji poslodavac Leonarda da Vincija, a postoji i legenda da je Leonardo umro upravo na njegovim rukama.

Dana 12. rujna 1494. godine rođen je francuski kralj Franjo I. Bio je vjerojatno bio najslavniji od svih francuskih renesansnih vladara. Naročito su poznati renesansni dvorci u dolini rijeke Loire, kao i u okolici Pariza, koji su građeni ili dograđivani u njegovo doba. 

Franjo I. je rođen u dvorcu Cognac u južnoj Francuskoj i u doba svog rođenja nije bio očekivani nasljednik francuskog kraljevskog prijestolja. Naime, pripadao je pobočnoj liniji dinastije Capet, a otac mu je imao samo titulu grofa. Ipak, svi njegovi muški rođaci koji su imali veće pravo na prijestolje umrli su, tako da je on već u dobi od 20 godina postao novim francuskim kraljem.

Kralj Franjo I. vladao je tijekom pune 32 godine. Bio je posljednji poslodavac Leonarda da Vincija, a znamenita slika Mona Lise isprva je bila smještena u kraljev dvorac Fontainbleau pokraj Pariza. Postoji legenda da je Leonardo da Vinci umro na rukama kralja Franje I., svog pokrovitelja koji je udahnuo posljednji dah velikog genija.


Komentari