Na današnji dan

Franjo Baltazar Thauszy – biskup i banski namjesnik (1698.)

Dana 23. ožujka 1698. rođen je Franjo Baltazar Thauszy, zagrebački biskup i banski namjesnik. Rodio se u mjestu Lipnici južno od Zagreba, na području Vukomeričkih gorica. Podrijetlom je bio plemić.

Za svećenika je Thauszy zaređen 1721. godine. Nakon određenog vremena obavljanja župničke službe postao je zagrebačkim kanonikom. Od 1750. do 1751. bio je bosanski biskup (radilo se o biskupiji sa sjedištem u Đakovu, koja je kasnije bila poznatija kao Đakovačka biskupija). Već 1751. imenovan je Thauszy zagrebačkim biskupom, čime je postao nasljednikom prethodnog biskupa Franje Klobusiczkog (rodom s područja današnje Slovačke).

Godine 1752. biskup Thauszy svečano je ustoličen u zagrebačkoj katedrali. U Požegi je utemeljio sjemenište i dao podići župnu crkvu sv. Terezije Avilske. Kao biskup je poticao djelatnost misionara u Slavoniji, primjerice znamenitog Jurja Muliha, a dao je objaviti katekizam isusovca Antuna Kanižlića.

Zanimljivo je da je biskup Thauszy darovao i financijska sredstva za gradnju crkve sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu. Godine 1757. imenovan je banskim namjesnikom, jer je tadašnji ban Franjo Nádasdy bio odsutan zbog odlaska na bojište (Nádasdy je bio general, a kasnije i feldmaršal u Sedmogodišnjem ratu). Biskup Franjo Baltazar Thauszy umro je u Zagrebu 1769. godine, u dobi od 70 godina, a pokopan je u zagrebačkoj katedrali.


Komentari